Ονομαστές φράουλες, ξακουστή εκμετάλλευση

Τρία χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση των σκοτεινών πλευρών του, το «αγροτικό θαύμα» της Μανωλάδας συνεχίζεται... Ματώνοντας στα «φραουλοχώραφα» Η εμπειρία και ο ξυλοδαρμός των απεσταλμένων του «Βήματος» από παραγωγό της περιοχής

Επίθεση τραμπούκων σε απεσταλμένους του Βήματος στην Ηλεία

Κράτος εν κράτει αποδεικνύονται τα κυκλώματα στην Ηλεία. Η μαφιόζικη επίθεση κατά των απεσταλμένων του «Βήματος», του δημοσιογράφου Γιώργου Πουλιόπουλου και του φωτορεπόρτερ Ιάκωβου Χατζησταύρου, που πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες εργασίας μεταναστών στα χωράφια της Μανωλάδας, καταδεικνύει ότι παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας και τα δεκάδες δημοσιεύματα τα τελευταία χρόνια, τα τοπικά κυκλώματα ζουν και βασιλεύουν. Και όχι μόνο βασιλεύουν, αλλά τρομοκρατούν επιπλέον με μαφιόζικες μεθόδους και ωσάν να διαθέτουν ενός είδους ασυλία από τις τοπικές αρχές.
Eπίθεση σε δημοσιογράφους στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας - Ελευθεροτυπία 19.4.2011 |  Το αίμα της φράουλας - blog Ο Άπατρις της Πάτρας
Επίθεση δέχτηκαν σήμερα το μεσημέρι ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου, την ώρα που έκαναν ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αλλοδαπών εργατών φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας. Ο δημοσιογράφος και ο φωτορεπόρτερ μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας και αργότερα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου θα καταθέσουν μηνύσεις.
Πόσο μακριά είναι η Καλαβρία; - Ελευθεροτυπία 23.1.2010
Το βίαιο ξέσπασμα των μεταναστών στην Καλαβρία της Ιταλίας απέναντι στην ανελέητη εκμετάλλευση από τη Μαφία, που χρησιμοποίησε έως και όπλα για να «τιθασσεύσει» τους σύγχρονους Σπάρτακους, γκρέμισε τις ψευδαισθήσεις. Αραγε πόσο μακριά είναι το Ροζάρνο της Καλαβρίας από τη Μανωλάδα της Ηλείας;...
Ένα σύντομο ιστορικό για τα φραουλοχώραφα της Ηλείας από το Tsantiri.gr
Το 2006 έπιασε φωτιά στη Μανωλάδα σε έναν από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές από νάιλον στο χώμα, όπου διέμεναν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης υπό άθλιες συνθήκες. Μετά δημοσίευμα του περιοδικού «Ε», την άνοιξη του 2008, το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα. Το υπ. Εργασίας ζήτησε από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας να προβεί σε ελέγχους. Το υπ. Υγείας διέταξε υγειονομικό έλεγχο. Το υπ. Εσωτερικών δήλωσε ότι ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα για ευπρεπείς όρους διαβίωσης των εποχιακών εργατών. Μετά απεργία 1.500 εργατών, τον Απρίλιο, με αίτημα την αύξηση ημερομισθίου στα 30 ευρώ, ακολούθησαν συγκρούσεις με ντόπιους, επενέβη η αστυνομία που συνέλαβε μετανάστες. Δύο χρόνια αργότερα, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν είχε ληφθεί για τη βελτίωση της κατάστασης των ξένων εργατών. Η Λάπα και η Λακόπετρα στην Αχαΐα, η Πιερία και η Καβάλα είναι κάποια από τα μέρη όπου δημοσιοποιήθηκαν αντίστοιχα περιστατικά διακίνησης ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση. Το 2010 το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας δήλωνε στους ερευνητές του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών (ΚΣΠΜ) της Συνοδικής Επιτροπής Αλληλοβοήθειας Ξένων Εκκλησιών ότι είχαν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις Ρουμάνων και Βούλγαρων που μεταφέρονταν μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας για εποχιακή εργασία υπό εξευτελιστικές συνθήκες.
Από το blog του Μάκη Νοδάρου για τις εργασιακές σχέσεις εργοδοτών - εργατών, την εκμετάλλευση και τις παράτυπες-παράνομες πρακτικές. 
Η άθλια εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης από τους παραγωγούς φράουλας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας έχει να κάνει και με την περιβόητη δήλωση εργοδότη για τα ημερομίσθια που πρέπει να παρουσιάσουν οι αλλοδαποί προκειμένου να νομιμοποιηθούν. Πρόκειται για ένα απλό χαρτί το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, πλήρωναν με πολλές εκατοντάδες ευρώ για να το αποκτήσουν. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στον δήμο της Βουπρασίας, στον οποίο εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε κύκλωμα υπαλλήλων που εκμεταλλευόταν την αγωνία νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργατών δρώντας με την ανοχή την εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το Πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Στο εδώλιο για τις φράουλες της ντροπής του Μάκη Νοδάρου - Ελευθεροτυπία 15.4.2009
- Ογδόντα άτομα συνολικά, παραγωγοί φράουλας, ιδιοκτήτες συσκευαστηρίων και των παραπηγμάτων της ντροπής αλλά και μετανάστες εργάτες οδηγούνται στα δικαστήρια για την υπόθεση του σύγχρονου δουλεμπορίου στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας Ηλείας που αποκάλυψε η έρευνα της «Ε» και της «Κ.Ε.» μέσα από το περιοδικό «Εψιλον» πριν από έναν χρόνο.
Φράουλες και αίμα του Μάκη Νοδάρου - Ελευθεροτυπία 21.4.2008
Εικόνες απίστευτης βαρβαρότητας και ντροπής, που αναμένεται να εκθέσουν σύντομα τη χώρα μας διεθνώς, εκτυλίχθηκαν χθες και προχθές με την προκλητική ανοχή και τη στάση της Αστυνομίας, στο «κράτος» της Νέας Μανωλάδας Ηλείας. Θύτες, οι πανίσχυροι οικονομικά «φραουλάδες» της περιοχής και θύματα δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές του ΚΚΕ και οι «άθλιοι» εξεγερμένοι αλλοδαποί εργάτες.
Οι επιθεωρητές έφτασαν αργά στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας - Indy.gr 11.4.2008  - Και μετά τις αποκαλύψεις… επεισόδια - Ελεύθερος Τύπος -11.4.2008 
- Εικόνες φρίκης αντίκρισαν οι άνδρες του μικτού κλιμακίου των υπουργείων Απασχόλησης, Δημόσιας Τάξης και Υγείας, οι οποίοι με την αρωγή των αστυνομικών αρχών, χθες, πραγματοποίησαν εκτενείς ελέγχους στα θερμοκήπια της ντροπής, στην Ηλεία. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το προχθεσινό ρεπορτάζ του ΕΤ, με το οποίο αναδείχθηκε η τραγική κατάσταση στις «δουλοπαροικίες» που έχουν στηθεί γύρω από τις καλλιέργειες φράουλας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Πύργου, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Νίκος Κατσακιώρης και τα μέλη της ομάδας της οποίας ηγείται με εντολή της υπουργού Απασχόλησης, κυρίας Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, ήρθαν αντιμέτωποι με μια κατάσταση που παραπέμπει στις μαύρες σελίδες του Μεσαίωνα.
Κρύβουν τους «άθλιους» - Ελευθεροτυπία 11.4.2008
Ειδικούς επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έστειλε επειγόντως χθες στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Εψιλον» της «Κ.Ε.» στις 30.3.2008 και προχθεσινό ανάλογο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την εκμετάλλευση χιλιάδων αλλοδαπών εργατών στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας Ηλείας. Οπως είπε στην «Ε» ο Νίκος Κατσακιώρης (γενικός γραμματέας του ΣΕΠΕ), που βρίσκεται στην περιοχή επικεφαλής του κλιμακίου το οποίο πραγματοποιεί τους ελέγχους, οι συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών είναι άθλιες. «Στους καταυλισμούς που επισκεφθήκαμε η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Τα βρήκαμε κλειδωμένα και όλους εξαφανισμένους. Φανταστείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι μένουν σε κάποιες κατασκευές σαν τα στρατιωτικά τολ, που ουσιαστικά είναι θερμοκήπια, τα οποία τα κλείνουν και τα μετατρέπουν σε δωμάτια μέσα στα οποία μένουν δέκα και δεκαπέντε εργαζόμενοι».

 

 

POPULAR TAGS