Το Εγχειρίδιο για την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων, το οποίο εκδίδεται από κοινού από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) και τοΕυρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελεί τον πρώτο ολοκληρωμένο οδηγό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Βασίζεται στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει: το πλαίσιο και το ιστορικό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων (μεταξύ άλλων τις Συνθήκες του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου), τις κατηγορίες και τα κριτήρια δικαιολόγησης διακρίσεων, το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας (μεταξύ άλλων σε ποιον παρέχεται προστασία) και τα προστατευόμενα χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η αναπηρία, η ηλικία, η φυλή και η εθνικότητα.  

Αποδέκτες του εγχειριδίου είναι νομικοί, π.χ. δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, αστυνομικοί και φορείς που συμμετέχουν στην παροχή νομικών συμβουλών, όπως εθνικοί οργανισμοί δικαιωμάτων του ανθρώπου, φορείς ισότητας και κέντρα νομικών συμβουλών.

Το εγχειρίδιο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο (βλ. www.fra.europa.eu) και συνοδεύεται από CD-Rom το οποίο περιέχει τη σχετική νομοθεσία, εξειδικευμένη βιβλιογραφία, περιπτωσιολογικές μελέτες και περιλήψεις νομολογίας.

Κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Σύντομα θα υπάρχουν διαθέσιμες οι εκδόσεις στα βουλγαρικά, τα τσεχικά, τα ουγγρικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά, τα ισπανικά και τα ελληνικά, ενώ υπάρχει η πρόθεση να κυκλοφορήσει σε όλες σχεδόν τις γλώσσες της ΕΕ καθώς και στα κροατικά.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Jean-Paul Costa, κατά τη σημερινή παρουσίαση του νέου εγχειριδίου στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου για δικαστές και άλλους νομικούς που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δήλωσε:  «Το εγχειρίδιο θα δώσει τη δυνατότητα στα θύματα διακρίσεων να έχουν καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρουσιάζει ένα πολύπλοκο σύστημα κανόνων με απλό και ολοκληρωμένο τρόπο. Το επιτυχημένο αυτό έργο, αποτέλεσμα κοινών προσπαθειών, παρουσιάζεται την κατάλληλη στιγμή καθώς βρισκόμαστε στη φάση της προετοιμασίας για την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.»

Ο διευθυντής του FRA Morten Kjaerum δηλώνει: Το εν λόγω εγχειρίδιο είναι ένα πρακτικό εργαλείο που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλύουν τις διαφορές τους σε εθνικό επίπεδο, καθώς σε αυτό το επίπεδο εφαρμόζεται τελικά η σχετική νομοθεσία.  Η επίλυση των διαφορών στο επίπεδο αυτό είναι λιγότερο δαπανηρό, λιγότερο χρονοβόρο και λιγότερο οδυνηρό.»

  • Handbook on European non-discrimination law  EnglishDeutschfrançais  application/pdf (PDF File 1566 KB)
  • Press Release - Handbook on European non-discrimination law  EnglishБългарски ĿeštinaDeutscheesti keelελληνικάespañolfrançaisHrvatskaitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarNederlandspolskiportuguêsromânĿslovenĿinaslovenšĿinasuomisvenska  application/msword (Word File 794 KB)
  • Flyer - Handbook on European non-discrimination law  EnglishDeutschfrançais  application/pdf (PDF File 127 KB)
  • Seminar programme  Englishfrançais  application/pdf (PDF File 173 KB)
  • Morten Kjaerum speech on launch event of Handbook on European non-discrimination law  English  application/pdf (PDF File 20 KB)

ΝΕΑ

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ